Бебето и музиката

14 януари 2018

Музиката има изключително силно влияние върху нашите емоции. Родителите знаят, че някои мелодии могат да успокоят тяхното бебе, а пък други да ги накарат да се усмихнат. Освен това музиката може да повлияе на начина на мислене.

През последните години разбрахме доста за това как функционира мозъка и как той се развива. Бебетата се раждат с милиони мозъчни клетки. През първите години от тяхното развитие тези клетки формират връзки помежду си. С годините тези връзки се заздравяват. При децата, които от малки са слушали мозъка се забелязват по-различни връзки между клетките, които се влияят от музиката.

Прави ли ни музиката по-умни?

Не точно. Учените са установили, че след слушането на класическа музика възрастните могат да извършват някои дейности по-бързо от обикновеното, като например нареждането на пъзел.

Защо става така? Мозъчните пътища, които се активират при слушането на класическа музика са подобни на тези, които използваме при пространствено мислене. Именно това е и причината да нареждаме по-бързо пъзел след слушането на такъв вид музика. Но този ефект е краткотраен. Нашето подобрено пространствено мислене започва да губи своя ефект около час след слушането на класическа музика.

Защо точно класическа музика?

Звученето на класическата музика на композиторите Бах, Моцарт, Бетовен звучи доста по-различно от рок или поп музиката. Стуктурата на този вид музика е много по-комплексна и сложна. Учените са установили, че 3 месечни бебета могат да разпознаят различни класически произведения, които са им пускани от родителите им и да проявят своите предпочитания.

Това не означава, че трябва да пускате на детето си само класическа музика. Всеки вид мелодия е подходяща, защото тя развива както слуха на детето, така и развитието на мозъка му.

Според учените слушането на музика може да помогне на бебето да развие своята памет и способности за заучаване на нова информация.

Какво може да направите?

Родителите могат да помогнат на детето си да обикне музиката от малко. Ето и някои идеи как да го направите:

Пускайте музика на бебето. Пускайте различни мелодии и песни на детето си от различни стилове. Ако свирите на инструмент може да свирите на него и пред бебето. Може да сте сигурни, че това много ще му хареса. Само внимавайте със силата на звука. Силните звуци могат да увредят слуха на бебето.

Пейте на детето си. Няма значение дали може да пеете правилно. Като чува гласа ви детето ще се успокоява, а мелодията ще го забавлява. То ще започне да проявява и предпочитания към песните, които му пеете с времето и вие ще забележите това.

Започнете с уроците по музика отрано. Ако искате детето ви да се научи да свири на музикален инструмент трябва да започнете възможно най-рано с уроците. Колкото по-малко е детето, толкова по-бързо ще се научи, защото мозъкът в по-ранните години е по-податлив на заучаване на нова информация.

Пейте с детето си. Колкото повече порастват, толкова повече децата обичат да пеят. Пейте заедно вкъщи за забавление. Освен това докато пеят различни песни децата по-бързо научават нови думи и обогатяват речника си. Това е и причината да помним текстовете на песни, които сме пели като малки.


Музиката има способността  да въздейства върху емоционалното състояние на човека, тя винаги е присъствала в ритуални и лечебни практики през хилядолетната човешка история. Съвременната наука вече има достатъчно доказателства, че възприемането на музиката укрепва имунната система, намалява болката, уравновесява мозъчните импулси. Повечето хора обичат да слушат музика, без да осъзнават напълно какво е нейното въздействие. Независимо от нашата реакция, музиката ни влияе психически и физически. Тя има широко приложение както в пренаталното възпитание, така и в най-ранния период на развитието на бебето. Още през бременността мелодиите влияят върху настроението на жената и върху състоянието на развиващия се в нея ембрион. В този период жените усещат, че пулсът им се нормализира след редовно слушане на любима музика. Мелодиите с бавно темпо и умерена сила на звука, например творби на Моцарт, действат отпускащо, понижават кръвното налягане и нормализират дишането, което също е ритмична дейност. По-бавното дишане помага на бременните да овладяват напрежението в мускулите, което се отразява положително и на бебето. Музиката може да повиши нивото на ендорфините, известни още като „хормони на щастието". Тяхното богато на емоции съдържание стимулира тялото на жената да създаде собствени обезболяващи вещества и намалява отделянето на хормоните, свързани със стреса. Проучвания в клиники в САЩ показват, че жените, които са имали възможност да раждат под звуците на определена мелодия, много рядко са се нуждаели от упойка.
Изследванията сочат, че бебето чува още от корема на мама. То усеща звуците в 18-ата седмица, след 20-ата ехографът показва, че реагира различно на познати и непознати мелодии, а след раждането разпознава песните, които е чувало по време на бременността. Слуховият апарат е напълно развит в момента на раждането. Известният лекар д-р Алфред Томатис въвежда термина „ефект на Моцарт", като доказва, че музиката на Моцарт, възприемана в ембрионалния период и в ранните години, стимулира мозъка да изгражда нервни връзки, които помагат на децата да се развиват по-добре емоционално, физически и интелектуално в бъдеще. Има различни начини, чрез които бременните могат да съпреживяват музикалните тонове с бебето си:
- слушане на класическа, народна, филмова или баладична мелодия, която майката харесва;
- чрез плавни движения в пространството, които тялото само подсказва, водено от звуците;
- чрез пеене на любими песни, включително и приспивни, които бебето ще разпознае и ще слуша с удоволствие, когато се роди.
Говорът и начинът, по който се обръщат към бебето си, са най-важната форма на пренатално възпитание, а музиката е основна част от това ранно общуване.
След като се роди, бебето има нужда да изгради емоционална връзка с родителите си посредством общуване. Музиката е незаменим помощник в тази комуникация, защото чрез нея майката и детето даряват един на друг емоции, изпълнени с обич и радост. За щастие, днешните жени осъзнават колко важно е да прегръщат, носят и успокояват рожбите си, да прекарват повече време с тях, което е идеален момент за общуване чрез думи, слушане и пеене на песни. Бебето само ще покаже на кои мелодии предпочита да заспива, кои събуждат интереса му към игри и т.н. Не след дълго детето ще прави опити и да пее, което стимулира развитието на речта му. Малчуганите много се забавляват, когато хващат прости музикални играчки, подобни на маракаси и звънчета, и заедно с майка си озвучават някоя песен. По този начин връзката между бебето и родителя става истински жива и спонтанна, което е предпоставка за емоционалното здраве на малкото дете. Затова винаги, когато то е напрегнато или плаче, родителите могат да го гушнат и да потанцуват в плавен ритъм, докато се успокои, или дори да му попеят, ако това им доставя удоволствие.

ОТКРИВАНЕ НА СВЕТА С БОБОЛИ От самото си раждане през 1984 г., Boboli е търговска марка на която мотото и идеята е - да продължат да растат, да продължават да създават, да продължават да изследват, да продължават да откриват очарователния, невероятен, безкраен свят на децата и модата.

прочети още
Всичко е език -
26 февруари 2018

Светът е различен за всеки от нас, възприятията ни, усещанията ни са различни и всичко се свежда до това как сме отраснали до какво сме се докоснали. Няколко примера за бъдещи родители ще ви поднесем тук благодарение на Франсоаз Долто и нейната книга Всичко е език. Човешкото дете не е като ново роденото на другите „животински видове“. То има потребности, надхвърлящи елементарната грижа за тялото му. Отношението на неговото обкръжение оставя отпечатък върху целия му живот. Трябва да се отнасяме към детето като към „почетен гост“ в семейството, казва Долто, и пред него да не правим нищо, което не бихме направили пред такъв гост. Нито една дума, казана или премълчана не е безобидна за неговото развитие. Езикът буквално изтъкава неговата психика. Думите имат силата да градят, да рушат, да потискат или лекуват човешкото същество. Такива са основните открития на психоанализата, приложени по забележителен начин в педиатрията, педагогиката и изкуството да общуваш с деца.

прочети още